Nyhetsbrev nr 2, Maj 2014

Just nu när detta skrivs känns våren som finast. Man kan fortfarande kan skönja olika slags grönska i naturen. Edsbergsparken är sollentunabornas finaste naturrum.

Från att till en början varit en adlig paradanläggning, dit sollentunaborna inte hade tillgång, har parken öppnats när Sollentuna kommun köpte anläggningen och slottet 1955. Här finns fina promenadvägar, blomsterrabatter, en mängd olika slags träd och buskar samt en liten konstgjord porlande bäck. Djurlivet och fåglarna lockar många att söka sig hit. Känner du dig sugen på något i magen finns såväl Brygghuset och Edsbacka Värdshus inom parkens domäner. Eller varför inte ordna en egen picknick. Här finns också oftast något att göra. Nyligen var det ”Hundens dag” i parken och snart är det dags att fira Nationaldagen den 6 juni. Hela programmet finns på Edsviks hemsida.

Årsmötet 2014
Edsviks Vänner höll sitt årsmöte för sitt nionde verksamhetsår i Edsvik Konsthall den 25 mars med 60-talet närvarande medlemmar. Wilhelm von Essen fungerade som årsmötesordförande. Lars- Eric Holm fick förnyat förtroende som ordförande, Han inleder därmed sitt andra verksamhetsår. I stort sett blev det omval på övriga poster, dock går Birgitta Nüth Ericson in som sekreterare, då Margaretha Högberg valt att kliva av efter nio år i styrelsen som sekreterare.

Här är styrelsen för 2014:
Ordförande: Lars-Eric Holm (bilden)
Vice ordförande: Lars G. Lindström
Ledamöter: Sonja Dahl, Birgitta Nüth Ericson, Britta Kennedy, Lena Löwenhielm, Jan R. Nilsson
Adjungerad ledamot: Wilhelm von Essen
Ersättare: Ulla-Britt de Marchi, Kerstin Möller
Revisorer: Ulla Jansson, Kerstin Falkner Runov,
Revisorsuppleant: Liz Myrhed

Konstlotteriet
Vinnarna i stora medlemslotterietblev följande:
• Eri-Maria van der Spank vann ”Snönatt” av Bodil Hedlund
• Lilian Novak vann ”Vårdag” av Alexander Engström
• Nils Gunnar Bergström vann skulpturen ”Sluten” av Jessica Overgaard
• Lee Rosenberg vann ”Gotländskt panorama” av Lena Löwenhielm
• Ulla Yngerskog vann ”Amerikanskt landskap” av Gunnar Falk
• Susanne Ahlqvist Åberg vann ”4 tabletter med motiv från Rosendals slott”
Bland de närvarande på mötet lottades ut ett tiotal böcker. Förstapriset ”Vinterbjörkar”
av Mikael Kihlman, vanns av en kvinna som vi saknar namnet på.

Vår nye ordförande
Lars-Eric Holm är ursprungligen smålänning, född i Kalmar 1942. Numera omplanterad till Sollentuna. Lars-Eric är civilekonom (1966) och har större delen av sitt liv arbetat med ord och bild. Bland annat på Albert Bonniers Förlag (1969-72), som förlagschef på Hemmets Journal AB i Malmö (1973-76), projektledare inom KF:s kultursektion (1977-78), initiativtagare till och delägare i Nordisk Bok (1979-97), där han också varit VD. Han har också verkat som lärare och utbildningsledare. Fritidsintressen är förutom konst och kultur, skidåkning och cykling. Han är också amatörkock som gillar fisk samt torra vita välsmakande och mousserande viner.

Avtackning
Efter avslutat årsmöte avtackades avgående Margaretha Högberg både av Konstvännernas ordförande Lars-Erik Holm och av dechargeordförande Wilhelm von Essen för sina många år såsom föreningens outstanding sekreterare och tillika en av de som ingått i Utflyktsgruppen. Margaretha tilldelades i gåva boken ”Vincent van Gogh – A life in Letters and Art”.

Medlemsavgiften
Medlemsavgiften höjs för 2015 till 200 kronor. För medlemmar upp till 25 år sker ingen ändring av medlemsavgiften

Utflyktsgruppen
Från vår ordförande Lars-Eric Holm har jag fått följande bidrag när konstvännerna gjorde ett besök på Gustav III:s paviljong i Hagaparken (stora bilden) på norska nationaldagen den 17 maj. ”Vår guide var Margareta Sundberg, museilärare vid Kungliga hovstaterna. Paviljongen skulle vara en tillfällig bostad för kungafamiljen i väntan på att det stora slottet skulle bli färdigt. Vi fick en inspirerande promenad igenom detta lusthus i fyra våningar, vars förebild var Versailles motsvarighet Petit Trianon. Kungen blev förtjust i denna speciella byggnad och återvände dit både för att arbeta och koppla av. Det påstås att kungen tillbringade sin sista natt i livet i just detta lusthus för att nästa dag bege sig till den ödesdigra maskeradbalen på Operan 6 mars 1792. Gunnar Björkman, parkchef med ansvar för Ulriksdals, Haga, Djurgården och Fjäderholmarnas parker, tog oss med på en stimulerande och informativ vandring. Hagaparken är menar många experter Sveriges främsta exempel på en ”engelsk park”. Gustav III hade många visioner som inte kom längre än till ritbordet. En del av visionerna hann han dock genomföra: Ekotemplet (undre bilden), Turkiska kiosken och Koppartälten. Stort tack till utflyktsgruppen för en väldigt lyckad dag.”

Bååtska palatset
Detsamma gäller besöket i Bååtska palatset med dess fantastiska riddarsal byggd i nygotik (mittskeppet är 23 meter högt); en makalös tronhimmel, en förnämlig samling av ”hallmärkta” *) möbler tillverkade av 1700-talets främsta möbeltillverkare, palatset praktfulla festsal, som omfattar en och en halv våning. *) Hallstämpling var en svensk kvalitetsstämpling som användes under åren 1739-1846).

Edsvik Konsthall – Utställningar
Inom kort öppnar två intressanta utställningar på Konsthall Väst och en på Konsthall Öst. Dessutom en privat extrautställning
• Den fina Linjens mästare 31 maj-14 juni
I Konsthall Väst med Galleri Uno öppnar utställningen om Tecknaren Knut V. Pettersson
Vernissage lörd den 31 maj, kl 13.00
• Mediterranean Impressions – Turkish Glass Art, 24 maj-8 juni
Ett historiskt äventyr i glas har startats vid Medelhavet, ett område där Orienten och västvärlden möts, interagerrar, växer
och fungerar tillsammans i en fristående identitet.
• Sollentuna Konstnärer, 14 juni-6 juli
Här får Sollentunas egna konstnärer sin utställning. Deltagande konstnärer är Harry Martinson (måleri), Arne Jones (skulptur), Lars Stenstad (färgträsnitt), Erik Cedervall (måleri), Erland Cullberg (måleri), Jörgen Hammar (skulptur),
Jörgen Martinsson (skulptur, måleri) Ingvar Jörpeland (skulptur), Leif Bolter (skulptur), Bo Andersson (skulptur), Stina Ekman (skulptur), Annika Heed Blues (relief), Monika Höll Krans (skulptur) och Lennart Mörk (skulptur)
• Akvarellsalong, 28 juni-3 augusti
Salongen är öppen för akvarellister från hela landet. Gästutställare är Mats Pettersson.

Utsiktsplatsen
Arbetet med att ställa i ordning utsiktsplatsen på berget bakom Oxstallet pågår för fullt. Scenen har kommit på plats, sittplatser för amfieteaterna är terrasseraade utmed kullen och ett mäktigt torn reser sig som en slag båk (äldre tiders sjömärke) högst upp. Anläggningen har mött såväl kritik som applåder, beroende på vem man talar med. Några menar att utsiktsplatsen över Edsviken mot gattet i fjärran är fin som den är utan detta förnyelseprojekt. Andra hälsar projektet välkommet. Det är ännu för tidigt att ha en klar uppfattning. Edsviks Konstvänner, som inte fått vara med och ha synpunkter på projektet, ser tiden an tills efter invigningen som blir på nationaldagen den 6 juni. Framför allt är det en fråga om vilket innehåll som platsen ges. Om det inte händer saker här på scenen så tillräckligt ofta, så kanske det hade räckt med att ordningsställa Oxstallet, som nu blir värmestuga. Det hade onekligen blivit betydligt billigare.

Till sist
Vi önskar alla våra medlemmar en riktigt varm och skön sommar. Gör gärna ett sommarbesök på Edsvik Konsthall och ta med några vännerdit som också får njuta av god konst och vacker utsikt. Kolla också vad som är på gång i parken och gör kanske en picknick en solig dag på gräsytorna. Så hörs vi på nytt till hösten.

Styrelsen genom
Lars G. Lindström