Föreläsningar

Föreläsning med Leif Bolter, 6 februari 2025

Ett så intressant och uppskattat anförande av Leif Bolter på Stallbacken!

Ett 70-tal personer hade bänkat sig för att höra Leif Bolter, skulptör, konstnär, ”arkitekt”, ”fysiker” ”renässansmänniska” berätta om en liten del av sina skapelser.

Birgit Lindholm, chef för kulturenheten, hälsade välkommen och berättade då att hon tidigare träffat Leif när man skulle titta på upprustning av konstverk (bl a bassängen) vid Rudbecksskolan (då hon hade blivit imponerad av Leifs entusiasm för projektet).

Ett litet sammandrag av det som presenterades.

Började med en fin målning gjord av en 12-årig Leif. Sedan några verk fram till Mänskligt formspel 1972 Västerås, en vägg i betong i fyra delar 12 x 2,5 m, en tävling Leif vann när han gick på Konstakademin. Inte ett klotter på den under alla år som gått!

Nästa projekt som visades var den jättelika betongväggen med rinnande vatten (ca 6 våningar hög och 6 m bred) ”Där floderna rinner upp” 1975 i Trygg Hansas huvudkontors reception på Flemminggatan (med Björn Sven Jonsson), där man inte först hade förstått vad som krävdes vad gäller tillverkningen.

Ett av de senaste verken är Vattentrappa 2023, i nya Hagastaden vid KI Science Center, öppen maj-september. Stora platta bronsfat där man behöver göra tekniska beräkningar för att få vattnet att rinna exakt i den hastighet som behövs för att det ska spilla från kar till kar…Något för konstvännerna att gå och titta på.

Pulserande klotkub – markerar det oväntade,

Pulserande koordinatsystem 1969 – utanför Malmö Konstmuseum

Röd hyllning 1975 Chile – hyllning till Salvador Allende

Furuorgel i tallskog – skiss

Spiral utveckling – Moderna museet

Pulserande universum 1973 – Krakow, finns också på Riksdagen

Sista rummet – förslag till begravningskapell på Järva Norra begravningsplats

Tid – timglas och klot kombinerat

Tidsrymd – klockan utanför Sollentuna kommunalhus – sekundvisaren en liten pulserande satellit

Massa – Galleri Aronowitsch – fyrkantiga stenar på glaspelare

Djup/Rymd – Strömmen, rörliga spegelplattor i vattnet, populära bland fåglarna

Gestaltning av Odenplan, med klot i varje triangelhörn och skulpturen Luftande

Modell Svart hål?? Kanske man kan få veta mer?

Slutligen visade Leif skisser med sitt förslag till ett nergrävt Wasamuseum som dock inte blev

förverkligat.

Det här var ett litet axplock av alla intressanta verk från Leif Bolters hand/huvud, hoppas han

kan komma och berätta mer vid ett annat tillfälle.

Edsvik Sollentuna Konstvänner/Föreläsningsgruppen/Lena Ram

Den Kulturella Hjärnan – Föredrag av Gunnar Bjursell
Stallbacken 12 Sepetember 2024

”Ett välbesökt, ca 50 personer närvarande, och jätteintressant föredrag om kopplingen mellan kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan” framfört av Gunnar Bjursell, svensk professor i genetik och biologi och en pionjär inom svensk kulturmedicinsk forskning. Detta är ett av Edsvik Sollentuna Konstvänner initierade föredrag.

Människans grundläggande behov är mat, sex och musik.
Människor som spelar musik får bättre kognition.
Att röra sig rytmiskt med barn ger upphov till generositet.

Viktigt att fokusera om man ska lära sig något, att ta skolan på allvar, särskilt i ungdomen, när hjärnan är plastiskt formbar.

Vid starka upplevelser stimuleras dopamin – vilket är viktigt.
För fördjupning se hemsidan: www.kulturella hjarnan.se
Memento vivere – Kom ihåg att leva

Lena Ram/Lena Wikner

Föredrag av Elisabeth Hedborg om bakgrunden till boken:
”Min far var en rysk soldat” (de sovjetiska flyktingarna i Sverige

Ia Stadell från Sollentuna Kommun Kultur hälsade välkommen till ett mycket välbesökt lunchanförande där Elisabeth Hedborg berättade om ryska förrymda soldater i boken Min far var en rysk soldat. Detta är ett av Edsvik Sollentuna Konstvänners initierade föredrag.

120 platser fanns att boka och alla tog slut!

Under andra världskriget togs många miljoner sovjetiska krigsfångar av den tyska krigsmakten. En del av dem skickades under våren 1942 med tåg till det ockuperade Nordnorge för att användas som arbetskraft i tyska projekt.

Under tågtransporten fick fångarna höra rykten om att det fanns ett land österut som inte var i krig. En grupp av dem lyckades ta sig till Sverige och samlades av svenska staten på ett boende i bl a Baggå, Västmanland. När fler sovjetiska soldater anlände till Sverige upprättades flera s.k. öppna förläggningar i Enånger, Abborrtjärn, Lissma, Krampen etc. Dessa män arbetade mestadels i skogarna runtomkring sina boenden. Men hela tiden hade den sovjetiska legationen i Stockholm uppsikt över männen för att försäkra sig om deras lojalitet mot sovjetiska staten. Ett antal av rymlingarna ville stanna i Sverige, i synnerhet de som skaffat familj, men det var svårt med politisk asyl. En del av männen rymde och höll sig undan, men större delen av dem repatrierades. En stor mängd, 900 st, lämnade Gävle hamn i oktober 1944. Operationen var topphemlig och fick inte bevakas av pressen. De f.d. krigsfångarna placerades i Sovjetunionen i olika former av arbetsläger där man arbetade som oavlönad arbetskraft. Deras status i det sovjetiska samhället var mycket låg, de hade ju låtit sig tillfångatas av den tyska krigsmakten, man skulle hellre tagit sitt liv än att låta detta ske (Stalins order 270). Dessa krigsfångar fick först 1993 upprättelse genom en ursäkt av dåvarande presidenten Boris Jeltsin.

Elisabeths bok kom sig av att Inger Gustafsson i Ludvika ville hitta sin ryska far som visade sig vara en av de som bott på Baggå (fvb Larsbo/Abborrtjärn). Hennes mor hade inte velat flytta med till Sovjet, så hon hade stannat kvar i Dalarna och bildat familj. Inger hade fått veta att hon hade en rysk far och ville nu hitta den ryska släkten. Elisabeth hade läst om henne i Bergslagsposten och så fick de kontakt. Elisabeth med sina kunskaper i ryska och det ryska samhället, fick kontakt med den ryska motsvarig-heten till Spårlöst och på så vis hittades Ingers fars Aleksej Perovs släkt. Han var avliden men tre systrar fanns i livet i staden Bui.

Elisabeth visade bilder från det ryska TV-programmet där Inger fick träffa en del av släkten och sedan bilder från återföreningen med systrarna.

Lena tackade Elisabeth med en blombukett för ett mycket intressant föredrag och berättade att boken är slut på förlaget men finns att låna på bibliotek.

Lena Ram
Föreläsningsgruppen

************************************************************************************

”Tvåbenta rävar och köpings-tyranner. En resa genom 160 år och fem kommunalhus”, den 25 januari 2024. 

Dryga 40 medlemmar kom och lyssnade till kommunantikvarie Annika Holmberg som visade sitt bildspel och berättade 160 års kommunhistoria.

Bilderna hon visade hade hon satt ihop till invigningen av kommunalhuset efter reparationen. Föreläsningen hölls i Sollentunasalen i Turebergshuset. 

Föreläsningen handlade om kommunhusen genom tiderna i Sollentuna, vem som fick rösta, vilka som satt i kommunfullmäktige mm. Namnet ”Ture” i bl.a. Turebergshuset är uppkallat efter Thure Gustaf Rudberg, politiker, militär, friherre på Edsbergs slott.

Föreläsningen tog ca 45 minuter. Därefter följde möjligheter till frågor. Benkt Kullgard bidrog med kommentarer från sin tid som politiker inom kommunen.

Annika Holmberg har varit antikvarie i Sollentuna kommun sedan 1987. En mycket intressant och kunnig föreläsare. Hon avtackades med en bukett tulpaner.

Hälsningar från Utflyktsgruppen / Kerstin Möller

P.S. Vi fick också veta att Sollentuna arkiv innehåller 2 km handlingar från 6 århundraden. Se kommunarkivet@sollentuna.se. om ni vill veta mera. Det finns 27.000 bilder, dokument, kartor, ritningar , filmer, ljudupptagningar från det gamla Sollentuna.

***************************************************************************************************

Föreläsning om Sigvard Bernadotte av Thomas Lindblad på Stallbacken Kultur
23 februari 2023

 

     

       

Birgit Lindfors från Sollentuna Kommun Kultur hälsade välkommen till mycket välbesökt lunchanförande där Thomas Lindblad skulle berätta om designprinsen Sigvard Bernadotte. Detta är ett av de av Edsviks Konstvänner föreslagna föredragen.

120 platser fanns att boka och alla tog slut!

Sigvard Bernadotte ville först pröva teater, men det sågs inte med blida ögon av etablissemanget. Han intresserade sig då för design, i synnerhet industridesign som då inte var en vedertagen verksamhet. Gick på Konstakademin på 30-talet och blev den första akademikern i familjen Bernadotte. På 50-talet startade han i Köpenhamn tillsammans med Acton Björn sitt företag Bernadotte och Björn.s En verksamhet som från början var i liten skala med en enkel kontorslokal. Men många i sinom tid namnkunniga designers sökte sig dit. Verksamheten som till en början var i liten skala växte och man designade bruksföremål, och gjorde då modeller i trä för presentation för kunderna. Vi fick se en sådan modell av reviderad design av Original Odhners räknesnurra som många av oss sett i arbetslivet. Man fick uppdrag från Facit, bl a att designa skrivmaskiner. Och Rosti (döpt efter ägarna Rolf och Stig!) att designa det som blev Margarethaskålen, Nordens mest framgångsrika plastföremål. Sedan följde design av allt möjligt: Borstar, skålar, tillbringare, kaffepannor, campingset, konservburksöppnaren Klara, bestick etc, etc. Sigvard Bernadotte framhöll jämt för sina medarbetare att man inte skulle ”göra för mycket”, överarbeta designen. Hans uppgift blev att verka som ”dirigent” för verksamheten. En mycket vänlig och behaglig person var omdömet från omgivningen.

Mer finns att läsa i Thomas böcker om Bernadotte och skandinavisk industridesign och Design till vardags.

Ulla-Britt tackade Thomas med en vinflaska för ett intressant föredrag

Lena Ram
Föreläsningsgruppen
*****************************************************************************************************

Thomas Lindblad föreläser om formgivaren Pierre Forssell

Den 15 september inledde vi vårt samarbete med Sollentuna kommun/kultur I deras nya serie med lunchprogram på Stallbacken Kultur på torsdagar kl 13.

Pierre Forssell (1925-2004) insats som designer/formgivare spänner över flera områden. Han började sin bana som elev på Konstfacks metallavdelning 1943-49 de sista åren med Erik Fleming som huvudlärare och mentor och arbetade sedan hos Fleming på Atelier Borgia. 1952-60 anställdes Han som lärare på Konstfack och var engagerad i Svenska Slöjdföreningen. Under tidigt femtiotal ägnade Han sig åt silversmide bl a det skrin som innehöll 5 miljoner kronor grunden till Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur. Sedan anställdes Han av Gense tillsammans med Folke Arström. Tillsammans skapade de bestick i rostfritt stål. 1958 efterträdde Han Erik Fleming  som designer på Skultuna avdelningen kokkärl i aluminium ”Party” och ”Diplomat”. Några produkter i mässing för Skultuna gjorde att han fick fast anställning och egen verkstad och fria händer att förnya produktionen. Sterometriska grundformer I mässing kulor, sfärer, käglor, tärningar, kuber osv som blir vaser, ljusstakar och dosor.

Thomas Lindblad född 1944 var under många år lärare vid Kristoffersskolan i Bromma. Han blev 2004 uppmärksammad för sin insamling och kartläggning av bruksföremål i plast som visades på Röhsska museet samt på .Svensk Form samt utställningar på Nationalmuseum. Thomas har givit ut ett antal böcker på designtema bl a om formgivaren Pierre Forssell samt medverkar i Svt:s program Antikmagasinet.

En mycket intressant föreläsning som dessutom visade många bilder av Pierre Forssels verk samt en miniutställning av Pierre Forssells design.

Vi tackade Thomas med en varm applåd och många intresserade kom med frågor. Vi inhandlade ett ex av hans bok till konstlotteriet. 

Vid pennan och kameran 

Ulla-Britt de Marchi